WEURO feiten en cijfers

WEURO

WEURO is de naam voor het Europese Kampioenschap vrouwenvoetbal. WEURO is de afkorting voor UEFA Women's EURO. Sinds 1984 spelen Europese landen tegen elkaar om uit te maken wie het beste vrouwenvoetbalteam van Europa heeft. Het toernooi wordt elke vier jaar gespeeld. Het eerstkomende toernooi is dit jaar. WEURO2017, kom maar op!

 

Topscorer

Op het toernooi van 2013 maakte Lotta Schelin uit Zweden maar liefst vijf doelpunten. Daarmee was zij de topscorer van het Europese Kampioenschap dat jaar. Zou een van onze Nederlandse aanvalsters dit jaar de meeste doelpunten maken?

 

Golden player

Elk toernooi is één speelster het aller-, allerbeste. Deze golden player – de ‘gouden speelster’ – was in 2013 Nadine Angerer. Nadine komt uit Duitsland. Ook in 1989, in 1991, in 1995 en in 2009 kwam de beste speelster uit Duitsland. Je kunt wel zien dat Duitsland goed is op het EK vrouwen. Zweden en Noorwegen hadden twee keer de beste voetbalster in huis, Finland en Italië één keer.

 

Recordhouder

Duitsland heeft niet alleen vaak de beste speelster gehad, ons buurland werd ook het vaakst Europees Kampioen. Zweden won het eerste EK vrouwen in 1984, het jaar daarop was het Noorwegen, net als in 1993. Alle andere keren ging Duitsland er met de beker vandoor, dus in 1989, 1991, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009 en 2013. Acht keer kampioen! Durf jij te voorspellen wie dit jaar de winnaar van het EK wordt?

 

WEURO 2017 in Nederland

Dit jaar is Nederland gastland van het Europese Kampioenschap vrouwenvoetbal. Dat is voor het eerst in de geschiedenis! WEURO 2017 gaat op 16 juli 2017 van start in Utrecht. Het is het grootste EK vrouwen ooit, want nog nooit deden zoveel landen mee. Zestien maar liefst! De wedstrijden van WEURO 2017 worden gespeeld in zeven Nederlandse steden: in Breda, Deventer, Doetinchem, Enschede, Rotterdam (Het Kasteel), Tilburg en Utrecht. De OranjeLeeuwinnen, ons Nederlandse team, spelen de openingswedstrijd op 16 juli in Utrecht tegen Noorwegen. Nu maar hopen zij op 6 augustus ook in de finale in Enschede staan!

                                                                                                    
WEURO 2017: feitjes op een rij

  • WEURO 2017 is de 12e editie van het EK Vrouwen
  • Voor het eerst doen er zestien landen mee
  • Het toernooi duurt 3 weken, met 16 speeldagen
  • Het begint op zondag 16 juli 2017. De finale is op zondag 6 augustus 2017.
  • In totaal worden er 31 wedstrijden gespeeld
  • Het EK voor vrouwen is voor het eerst in Nederland
  • Het Nederlandse team speelt de openingswedstrijd

 

Wat win je eigenlijk?
De voetbalsters die het Europese Kampioenschap winnen gaan niet alleen met een beker naar huis, maar ook met prijzengeld. In de totale prijzenpot zit 8 miljoen euro. Dat is niet allemaal voor de winnaar, maar wordt verdeeld over de teams. Hoe verder je komt, hoe meer je krijgt. De winnaar krijgt natuurlijk wel het meest. Die gaat met 1,2 miljoen euro naar huis!

 

Ga jij kijken?

Het recordaantal toeschouwers tijdens een EK-finale voor vrouwen was in 2013. Bij de eindstrijd tussen Duitsland en Noorwegen keken er 41.301 mensen. Ga jij dit jaar de finale kijken? Wie weet breken we met z’n allen een nieuw record!

 

Vrouwenvoetbal in Nederland

Wereldwijd voetballen er 29 miljoen meiden en vrouwen. Voetbal is daarmee internationaal veruit de grootste sport voor vrouwen. Ook in Nederland heeft het meiden- en vrouwenvoetbal zich in de laatste jaren stormachtig ontwikkeld. Anno 2016 staan er bij de KNVB 153.001 meiden en vrouwen geregistreerd. Dat is een toename van 4 procent ten opzichte van het seizoen 2014/’15, met vooral bij de pupillen en jongste junioren een grote aanwas. Bij de pupillen bedraagt de jaarlijkse groei zo’n 6,7 procent. Meer dan 2.000 verenigingen hebben één of meer meiden- of vrouwenteams, die in competitieverband spelen.

 

Deze trend zet door: er zijn nog steeds veel meiden die op jonge leeftijd met voetbal beginnen en vrouwen kiezen steeds vaker voor voetbal dan voor andere sporten. Het biedt voldoende perspectief om in 2020 183.000 vrouwelijke leden in onze gelederen te hebben.

 

Voor meer informatie over de geschiedenis van het vrouwenvoetbal, kijk op www.knvb.nl/vrouwenvoetbal.